Keresés ebben a blogban

Gluténmentes palacsinták hajdinalisztből, lenmaggal

Lehet csinálni gluténmentes pizzát ? Vagy valami finom rágcsálnivalót, ami nem hízlal és nem is veszélyes az egészségre, ha allergiás vagy a gluténre? Mivel helyettesíthetem a fehér búzalisztet, ha ezt már nem használhatom többé ?

Székelyes, gombás paszulyfőzelék disznóhússal

Milyen alapanyagokból lehet főzni gyorsan valami finomat és laktatósat a családnak ? Ha ki akarsz próbálni egy érdekes és könnyű ételreceptet, akkor ajánljuk ezt ebédre vagy vacsorára, bármikorra.

Tepertyű s egy borkány zsír disznyóhúsból :)

Hogy kell csinálni a tepertőt ? (székelyesen tepertyű)

Hát sertészsírt (disznózsírt) ? Ha nem laksz falun és nincs lehetőséged disznót tartani, hogy legyen amit télen levágni, nehezebben jutsz "E"-mentes és tartósítómentes tepertőhőz vagy sertészsírhoz.

Könnyű sárga paszuly leves: olcsó, finom, egészséges

Mit is lehet főzni sárga paszulyból? Hát ha keresel valami ötletet, a legegyszerűbb az alábbi leves :)

Kevés alapanyagot igényel és elég könnyen elkészíthető. Kicsit több ideig kell ugyan főzni de megéri !

Savós sajtos saláta sertéshússal és paprikával


Egy különös és finom saláta receptel jövünk ma is.

A leírt adagokból 2 nagy adag saláta lesz. Mondhatjuk, hogy ez nem egy hagyományos recept, inkább egy pilanatnyi ötlet, ami nagyon bevált.

Szükséges alapanyagok:

- 4 szelet zsírosabb sertés(disznó)hús
- 20 dkg. friss telemea (savós marhasajt)
- 2 piros paprika (csíkszéki nyelvjárás szerint, "árdé")
- fokhagyma
- gyömbér
- almaecet
- 1 kanál olivaolaj vagy napraforgó olaj
- só
- 1 fél fej nagy zöld saláta (ha jó nagy a fej ... olyan félkilónyi, tehát annak fele...kb 250 g.)

Hogyan kell elkészíteni? Apróra vágjuk és egy tepsibe odatesszük a húst sülni, saját zsírjában. Egy másik edénybe 1 kanál olajban odatesszük párolni a fokhagymát és 2-3 gyömbér szeletet 1-2 percig.

Utána a parikát apróra vágva rátseszük a fokhagymára és hagyjuk párolni kb. 3 percig. Rá öntünk eg kevés vizet és hagyuk még rotyogni.



Amikor a sertéshús darabok megsültek csak úgy üvegesre (ne süssük nagyon meg, tehát maradjon kis zsír benne, le legyen tepertyű/tepertő) kivesszük a tepsiből és a megmaradt zsírba bele teszünk 2 fokhagymát apróra vágva, pirulni.

A telemeát (sajtot) kis darabokra szeleteljük és a forró zsírba bele tesszük a fokhagyma mellé.

Kb. 3 percig sütjük. Az érdekes az, hogy a telemea (sajt) így nem fog megolvadni, hanem megtartja a szeletformáját, s enyhén rugalmas lesz.
Ezután ráöntjük a telemeára a paprikaszószt és a sült húsdarabokat, és kb. 3 percig még rotyogtatjuk, lassan kavargatva.

Egy nagy tálba belevágjuk a friss saláta leveleket (amelyeket jól megmostunk hideg vízben használat előtt !), utána meg rá öntjük a hús-telemea-paprika öntetet.

Kevés almaecetet teszünk rá, sózzuk ízlés szerint és máris lehet fogyasztani.

Jó étvágyat :)

Kölesfőzelék csírkecombbal és gombával.

Finom legyen, olcsó, laktatós, és az egész család jól lakjon tőle :)

Hát nekünk van egy ötletünk, amit bátran ajánlunk bárkinek. Ennek az ételnek nincs valami különös neve, de nagyon nagyon jó íze, az van !

Parasztos, egyszerű, családias hangulatot keltő eledel, imádni való étel illat lesz tőle a konyhában ( s a szomszédok szerint azonkívűl is :) )

Mi egyszerűen kölesfőzeléknek neveztük, csírkecombbal és gombával.

Egy ilyen adag kb 2-4 személynek elegendő. Nagyon könnyű és hamar el lehet késziteni, sőt egy rezsón is meg lehet főzni egy nagyob fazékban.

Parasztos disznószív tokány zöldborsóval és gyömbérrel

Milyen ételt lehet készíteni sertésszívből (disznószív) ? Hogyan kell fogyasztani a gyömbért ? Milyen receptekben használható ?

Ha akartok valami finomat, olcsót, és gyorsan elkészithetőt, (eledelt, nem egyebet !) akkor ajánljuk a mai menüt.

Egy ilyen adag elegendő 2-3 felnőtt részére, vagy 2 felnőtt és 2 gyerek részére. Laktatós és izletes, legtöbb 30 percbe telik az elkészítése, olyan olcsó, szinte ingyen van !

Gyors tejfölös mártás receptje sülthús mellé

Ha valamilyen érdekes szószt, mártást szeretnél készíteni a rántott hús mellé, vagy a halfasírt mellé, akkor ajánlom ezt a nagyon finom szószt.

Nem tartalmaz egyáltalán semmilyen féle lisztet, cukrot sem, és tartósitószert sem. Meg van 2 perc alatt és nagyon kevés alapanyag kell az elkészitéséhez.

Szükséged van a következőkre:

- 4 cikk fokhagyma
- 30-40 dkg. tejföl
- csipetnyi só
- fűszernek száritot tárkony (tarhonya)
Milyen eledelt lehet csinálni tejfőllel
Házilag elkészitet tejfőlős szósz


Elkészitési módja: megpucoljuk és apróra vágjuk a fokhagymát és egy mélyeb tálacskába tesszük. Teszünk rá egy kevés sót és összekavarjuk egy kanállal.

Rátesszük az egész tejfölt és utána a száritott tárkonyt. Az egészet összekeverjük, és már készen is van.

Meg kell kostolni, és ha szükséges, még lehet sózni vagy jobban fűszerezni ízlés szerint.

Nagyon finom halfasírozottal, grillcsirkével vagy bármilyen más sült hús-szelettel.
Jó étvágyat !

Tetszett ? Oszd meg mással is :)

Vegetáriánus fasírt törökbúza lisztből

Mit lehet késziteni törökbúzalisztből ? (kukorica, tengeri)

Csak a híres puliszkát, vagy van másféle recept is ugyanazzal az alapanyaggal ?

Hát a mai recept alapja a törökbúzaliszt (vagy székelyesen mondva, puliszkaliszt, púszkaliszt :) )

Nagyon finom fasírtról van szó, ami nem tartalmaz semmilyen féle húst, olyan vegán stílusú, de ízben, vetekedik sok húsból készült fasírttal


Szezámmagos zöldségsaláta halpástétommal, 5 perc alatt !

Ennél gyorsabban egészséges eledelt, nehéz készíteni :)

Egy nagyon gyors és finom saláta receptet írunk le.

Mi ki is próbáltuk, és nagyon ízlett.

Nem terheli le az emésztőrendszert, és nagyon beválik a diétázóknak is.

Szükségesek a következő hozzávalók 2 személyre:
- egy fél zöldsaláta
- 2 szál zöldhagyma
- 2 zöld kápiapaprika, s esetleg egy piros kápia paprika, hogy színesebb legyen a saláta
- 2 cikk fokhagyma
- 1 halpástétom füstölt halból (nálunk erdélyben halpaszta, hamszipaszta, vagy sprot pástétom néven lehet kapni, magyarországon, lehet, hogy nincs ilyen, de gondolom, bármilyen halpástétom megteszi, ha legalább 200 gramos)
- 1 evőkanálnyi szezámmag
- 5 evőkanálnyi olivaolaj
- tetszés szerinti mennyiségben, alma ecet
- őrölt csípőspaprika
- konyhasó vagy tengeri só

Hogyan kell elkészíteni ?

A saláta leveleit megmossuk és apróra vágjuk, és egy nagy tálba tesszük.

Feldaraboljuk apróra a zöldhagymát és a fokhagymát.

A paprikát vékony szeleterkre vágjuk.


Egy egész halpástétom doboz tartalmát hozzátesszük a zöldségekhez. Ráteszünk egy kanál szezámmagot, majd meglocsoljuk oliva olajjal és almaecettel

Izlés szerint sózzuk és csípős pirospaprikával fűszerezzük. Az egészet jól öszekeverjük égy fakanállal és már lehet is fogyasztani. Az egész készen van 5 perc alatt.

Nyugodtan lehet fogyasztani ebből a salátábol ebédre, vacsorára vagy bármilyen alkalommal amikor éhesek vagyunk.

Nem hízlal, laktatós és finom.

Jó étvágyat :)


Népszerű bejegyzések