Keresés ebben a blogban

Tejfölös csicseriborsó főzelék fokhagymával és disznóhússal

Milyen eledelt lehet főzni csicseriborsóból? Hogyan kell elkésziteni ? Ha meg akarjátok probálni ezt a különös eledelt, akkor ajánljuk ezt egy egyszerü és finom főzeléket.

Ez a recept a lassú elkészitésü kajákhoz tartozik, vagyis nem lehet 10 perc alatt öszecsapni, inkább a többi főzés mellett, egy kis tüzön bátran ott lehet majd hagyni rotyogni.

Ehhez az eledelhez szárított csicseriborsót használunk, ami sok időt igényel (kb. 12 orát) az átázáshoz. Utánna meg 1-2 óra, amig jól megfő.


De ha már megvan, akkor mindjárt meglátszik, hogy megéri, mert nagyon finom, laktatós eledel, valójában fillérekből kijön egy 4 személyes család számára !

Parasztos csicseriborsó tokány
sertéshússal, fokhagymával, tejföllel
Nem tartalmaz glutént sem, ezért ajánlott azoknak is, akik lisztérzékenyek (cöliák vagy celiák betegség, gluténérzékenység, candida albicans betegség, kandidózis).

Nagyon könnyen emészthető eledel, és nem puffaszt fel ! Kevés alapanyagból nagyon különleges eledelt lehet készíteni az egész családnak.

A szükséges alapanyagok és az elkészitése a következő:

- 20 dkg száraz csicseriborsót beáztatunk kb 1 liter vízbe, 12 órán át ( legjobb ha előző este beáztatjuk, igy másnapra már kész is a fözésre). A bogyók (borsószemek) kb 2-3 szorosra nőnek meg a vízben áztatás alatt.
- fokhagyma 3 gerezd (3 cikk)
- 10 dkg. sertés comb, zsíros részekkel
- száritott tárkony (tarhonya), só
- 1 kanál olaj
- jó vastag, lehetőleg házi tejföl, a tálaláskor

Áztatás után, másnap leöntjük a vizet és egy mély fazékban friss vízben, oda tesszük főni a csicseriborsót. A húst feldaraboljuk, és oda tesszük rotyogni a zamatba a csicseriborsó mellé. Amikor jól elkezd bugyogni a víz (felforr), a főzet  tetejére kiterül egy, hab amit egy nagykanállal le kel venni és el kell dobni. A fokhagymát apróra daraboljuk, és az olajjal együtt hozzáadjuk a főzelékhez. Addig főzzük, amíg a borsószemek puhára főnek.

Fűszerezzük tárkonnyal és sóval.

Amikor megvan és meghűlt, mély tálakban, egy-egy kanályni tejföllel ajánlatos tálalni.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű bejegyzések