Keresés ebben a blogban

Savós sajtos saláta sertéshússal és paprikával


Egy különös és finom saláta receptel jövünk ma is.

A leírt adagokból 2 nagy adag saláta lesz. Mondhatjuk, hogy ez nem egy hagyományos recept, inkább egy pilanatnyi ötlet, ami nagyon bevált.

Szükséges alapanyagok:

- 4 szelet zsírosabb sertés(disznó)hús
- 20 dkg. friss telemea (savós marhasajt)
- 2 piros paprika (csíkszéki nyelvjárás szerint, "árdé")
- fokhagyma
- gyömbér
- almaecet
- 1 kanál olivaolaj vagy napraforgó olaj
- só
- 1 fél fej nagy zöld saláta (ha jó nagy a fej ... olyan félkilónyi, tehát annak fele...kb 250 g.)

Hogyan kell elkészíteni? Apróra vágjuk és egy tepsibe odatesszük a húst sülni, saját zsírjában. Egy másik edénybe 1 kanál olajban odatesszük párolni a fokhagymát és 2-3 gyömbér szeletet 1-2 percig.

Utána a parikát apróra vágva rátseszük a fokhagymára és hagyjuk párolni kb. 3 percig. Rá öntünk eg kevés vizet és hagyuk még rotyogni.Amikor a sertéshús darabok megsültek csak úgy üvegesre (ne süssük nagyon meg, tehát maradjon kis zsír benne, le legyen tepertyű/tepertő) kivesszük a tepsiből és a megmaradt zsírba bele teszünk 2 fokhagymát apróra vágva, pirulni.

A telemeát (sajtot) kis darabokra szeleteljük és a forró zsírba bele tesszük a fokhagyma mellé.

Kb. 3 percig sütjük. Az érdekes az, hogy a telemea (sajt) így nem fog megolvadni, hanem megtartja a szeletformáját, s enyhén rugalmas lesz.
Ezután ráöntjük a telemeára a paprikaszószt és a sült húsdarabokat, és kb. 3 percig még rotyogtatjuk, lassan kavargatva.

Egy nagy tálba belevágjuk a friss saláta leveleket (amelyeket jól megmostunk hideg vízben használat előtt !), utána meg rá öntjük a hús-telemea-paprika öntetet.

Kevés almaecetet teszünk rá, sózzuk ízlés szerint és máris lehet fogyasztani.

Jó étvágyat :)

Nincsenek megjegyzések: