Keresés ebben a blogban

Gluténmentes palacsinták hajdinalisztből, lenmaggal

Lehet csinálni gluténmentes pizzát ? Vagy valami finom rágcsálnivalót, ami nem hízlal és nem is veszélyes az egészségre, ha allergiás vagy a gluténre? Mivel helyettesíthetem a fehér búzalisztet, ha ezt már nem használhatom többé ?

Ha kerestek valami jó sós és ropogós ropit, ami nem tartalmaz búzalisztet, élesztőt sem, és még tojást sem, akkor érdemes kipróbálni ezeket a mini-palacsintákat. Van aki palacsintának nevezi, mások meg pizzalapnak glutén nélkül, vagy ripi-ropinak. Gluténmentes diétára szorult személyeknek meg egyenesen a megmentést jelentik :)

Ha megtetszik az alap lepény íze, akkor persze már össze lehet tenni sok más féle alapanyaggal - zöldségekkel, hússal, füszerekkel. Finom, nem hízol meg tőle, gyakorlatilag nagyon nehéz jóllakni vele, tehát, hamar megemésztődik, és bármikor fogyaszható (munkahelyen, suliban, tv-számitógépes munka, filmnézés közben stb.)

Miből is készülnek ezek a finomságok ? Szükség van a következőkre:
- 10 dkg lenmag
- 3 dkg szezámmag
- 1 kanál oliva olaj vagy napraforgó olaj
- 1 csupor víz
- 6-7 kanál hajdina liszt
- egy evőkanálnyi őrölt oregánó


Az elkészitése nagyon egyszerű. Egy nagyobb tálban a pohár vizet összekeverjük a lenmagokkal és egy kanál olajjal. Áztatni hagyuk kb 2 orát. (Nem lehet felgyorsítani, kell hagyni ázni !)

Ezalatt a lenmagok felszívnak a vízből, és egy gél, zselé alakú masszát formálnak. Ez lesz a tojáshelyettesítő a ropiban. Igaz, hogy a lenmag leve áztatás után hasonlít is egy kicsit a tojás fehérjéhez, állagában is, meg kinézetre is.

Összekeverjük a masszához a ezzel a géllel, a hajdinalisztet és egy kevés szezámmagot és egy kevés sót adagolunk bele.

Egy tepsibe (ami nem ragad) egy kanál segitségével kis adagokat teszünk és megsütjük.

Amikor majdnem átsült, mindegyik kis palacsintára rá teszünk még szezámmagot és egy kevés oregánót.
Nem kell a tepsibe olajat tenni, mert már tartalmaz az alapanyag növényi olajat, és jól megsül így is.

Hogy biztosak legyünk abban, hogy megsült, egy fogpiszkálóval meglehet szúrogatni mindegyik ropit (ugyanúgy, mint a keményebbre készülő süteményeket), és, hogyha nem ragad rá a fogpiszkálóra a kihúzáskor massza, akkor meg is van.

Isteni az illata, nagyon finom és úgy "eteti magát", mégsem tudod igazán teletömni magad vele. Különös íze van.

Lehet első probálkozásra nem lesz sikeres a sütés, na de ilyen a konyhaművészet, a második rendnél már rájösz, hogy hogyan kell, tanulsz a hibából, hogy esetleg az első rend hol romlott el, s a második már 100% siker lesz.

Hogy hol lehet venni hajdinalisztet, és mi az ára? Kapható minden bio boltban elméletileg, mi Erdélyben a Merkur és CBA áruházakban vásároljuk. Egy fél kiló kb 8 lej, ami kb 2 eurót vagy durván 500 forintot tesz.

Drágább, mint a hagyományos búzaliszt,  de persze, nekünk gluténérzékenyeknek, (lisztérzékenység, "cöliák", "celiák" betegséggel küszködőknek) minden képpen megéri.

Jó étvágyat.

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű bejegyzések