Ha nincs sok időd főzicskélni, de ennél valami finomat, és házias eledelt, akkor a mai recept neked szól. Ha szerettek jó eledeleket enni, akkor ez a tokány biztos ízleni fog az egész családnak, ebédre vagy vacsorára.
Hogy kell csinálni ezt a miccshústokányt ?
Szükségesek a következők: 1 kg micsspaszta (darált sertéshús és marhahús keverék), 1 fehér hagyma,1 vörös hagyma, 2 kanál paradicsom püre, 1 kanál olaj vagy sertés zsír, 10-15 dkg. puliszkaliszt (kukoricaliszt, törökbuza liszt, vagy tengeriliszt Szatmár környékén), fűszerek: oregánó, só, őrölt piros arany (paprikaőrlemény), őrölt petrezselyemzöld, darált feketebors.
Az elkészitést 2 külön edényben kell csinálni: Egy tepsibe felforraljuk az olajat. A hagymákat megpucoljuk és apróra vágjuk, és megpörköljük az olajban.
Amikor jól megpirul a hagyma (üvegessé válik), hozzátesszük a darálthúst (miccspasztát) és hagyjuk rotyogni. Közben egy fakanállal kavargatjuk, hogy oda ne égjen.
Ha szükséges, az olajat le öntjük róla, és felöntjük vízzel. Amikor a hús jól átfőtt, megfűszerezzük egy késhegyni fekete borssal, rozmarinnal, oregánóval és a piros paprika őrleménnyel.
Hozzá teszünk 2 kanálnyi paradicsom szószt vagy pasztát és hagyjuk együtt tovább főni.
Így az egész készítmény nem igényel lisztet a mártáshoz.
"Cifrább" helyeken láttuk (pl. elkényesedett magyar éttermekben, amelyekből, lévén, hogy e blog szerkesztőinek egyike programozó is, láttunk bőven :) ), tudjuk, az ilyesmit "ragunak" nevezik, de mi parasztos módon, székelyül továbbra is csak tokánynak nevezzük.
Egy másik edénybe meg vizet teszünk főni kevés sóval, és amikor a viz felbugyog, a törökbúza lisztből finom puliszkát keverünk.
Az 1 Kg. húsból, puliszkával, 4 felnőtt számára becsületes, bőséges adag lesz.
Jó étvágyat !
Keresés ebben a blogban
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Népszerű bejegyzések
-
Ha valamilyen érdekes szószt, mártást szeretnél készíteni a rántott hús mellé, vagy a halfasírt mellé, akkor ajánlom ezt a nagyon finom szós...
-
Milyen eledelt lehet főzni csicseriborsóból? Hogyan kell elkésziteni ? Ha meg akarjátok probálni ezt a különös eledelt, akkor ajánljuk ezt e...
-
Milyen féle csemegét lehet készíteni zabpehelyből ? Hogyan készithetek valami rágcsálni valót, valami ropit gyorsan és könnyen, s persze oly...
-
Most van a vinetta szezon a piacon. Bőven lehet kapni és mindig van egy érdekes recept amit erdemes kipróbálni (figyelem, piacot írtam, tudo...
-
Házi vegeta itt van hogyan készítsünk zöldséges kockát Nagyon finom és ízletes. Mi kell hozzá? Szükséges a következő alapanyagok Hozzávaló...
-
Milyen eledelt lehet főzni csírke szivecskékből és zúzából ? Ha meg akarod lepni családod egy jó és laktatós kajával, akkor a mai ételrecep...
-
Hogy kell csinálni a tepertőt ? (székelyesen tepertyű) Hát sertészsírt (disznózsírt) ? Ha nem laksz falun és nincs lehetőséged disznót tar...
-
A híres sütemény, ami az egész világot megőrjíti! Hihetetlenül finom sütemény. Fantasztikus meggyes pite recept. Szájban olvadó torta. Csod...
-
Milyen falusias, parasztos ételrecepteket lehet főzni fehér káposztából ? Ha akarsz valami finom, házias, székelyes eledelt készíteni, amibe...
-
Mit főzzünk ma? Recept ötlet vacsorára vagy ebédre. Készítsd el ezt a finom vacsorareceptet egyszerű hozzávalókból. Ezzel a recepttel fantas...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése