Parasztos, falusias, székelyes eledelek a mindennapokra

Halleves recept


Volt egy idő, amelyben nem igazán szerettem enni leveseket, de amióta fogyókúráztam, lefogytam, és meg akarom tartani az elért súlyomat, megprobálok olyan ételrecepteket és leveseket főzni otthon, ami egészséges, természetes alapanyagokból van készitve, ami nem hízlal, könnyen emészthető, finom és könnyű elkészíteni.

A mai leves recept a halleves. Hogyan kell késziteni a levest és mi szükséges hozzá ?

levest halbol Alapanyagok:
-1 halkonzerv (lehetőleg saját zsírjában/levében főtt hal)
-1 murok (sárgarépa)
- 1 petrezselyem gyökér
- 1 peszternák
- 1 darab torma
- 1 kisseb fekete retek
- 1 kanál paradicsompaszta
- 1 pár cikk fokhagyma
- 1 kanál olaj és 1 kanál ecet
- fűszerek

Elkészités:

Megmossuk és megpucoljuk a zöldségeket. Megreszeljük hagyományos reszelővel ( vagy a most új és divatos "Speed Slicer" gyors konyhai elektromos reszelővel)

Egy nagy 5 literes fazékba főni teszünk vizet egy kis sóval (kis evőkanálnyi). Amikor a víz kezd főni, hozzá tesszük a reszelt zöldségeket és főni hagyjuk kb. 10 percig. (Lévén, hogy már elevel meg van reszelve, könnyen átfő).

Utána hozá adjuk a halkonzervet, kicsit elkavargatjuk, miközben kis tüzön tovább fő.

Pár perc után adjuk hozzá a paradicsompürét, majdnem azonnal az evőkanálnyi olajat, az kis kavarás után az evőkanálnyi ecetet, ismét pár perc kavargatás után a fűszereket (kapor, kurkuma, őrölt feketebors, mindenikből 1-1 púpos késhegynyit)


Még főzzűk kb. 10 percig és már készen is van.

Jó étvágyat !


Nincsenek megjegyzések: