Parasztos, falusias, székelyes eledelek a mindennapokra

Karfiolos főzelék véressel, kolbásszal és puliszkával

Mit főzzek ma ebédre, hát még vacsorára? Egy érdekes és különös recept a mai eledel tipp ! Székelyes, parasztos, de annál finomabb !

Hozzávalók:

1 fél kilónyi friss karfiol
1-2 darab disznó véres és hurka (nem bolti, ha lehet, az igazi, faluról :) )
1 nagy evőkanál disznózsír (ha nagyon nem megy a zsír, elmegy a napraforgó olaj is)
1 nagy vörös hagyma vagy kettő közepes
1 merítőkanálnyi paradicsom paszta (ha van házilag készített, az a legjobb)
negyedkilónyi puliszkaliszt



Elkészítési módszer:

Megmossuk és meghámozzuk a vörös hagymát, felvágjuk darabokra és forró olajban megpergeljük. A karfiolt kis darabokra vágjuk.

Amikor a hagyma meg van pergelődve (jó "üveges"),  hozzáadjuk a karfiolt. Lefedjük és kis tüzön páraljuk kb 10 percig (hagyjuk rotyogni).

10 perc után, felvágjuk a vérest és a hurkát (házikolbászt) szeletekre és hozzáadjuk a tepsibe a főzelékhez.

 Felőntjűk vízzel, amíg éppen csak ellepi, és kis tüzön addig főzzük, amig lefő róla a víz. Amikor a víz le van főve róla, hozzá adjuk a paradicsom pasztát és hagyjuk még egy kicsit a tüzön, 5..6 perc megteszi.

Idő közben egy másik fazékban vizet teszűnk főni egy csipetnyi sóval. Amikor a víz már fel van főve, hozzá adjuk a puliszkalisztet miközben végig kavarjuk.
(Persze, ha valaki másként kavarja a puliszkát, lásson hozzá, ahogy ő jónak látja).

Amikor a puliszka készen van, sózzuk és már lehet is tálalni a két főzeményt egymás mellé. Itt a példa a képen.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: