Keresés ebben a blogban

Édesség sütőtökből és körtéből

Igy néz ki a sütőtők
Mit lehet készíteni sütőtökből ? Az igazság az, hogy nagyon sok recept létezik, az egyik egy házilag készített lekvár sütőtökből.

Hogyan kell csinálni ? Van aki dzsemnek nevezi, más meg lekvárnak, mi egyszerűen finom édességnek nevezzük :)

Hozzávalók: ha most csináltok először ilyen receptet, akkor kissebb adagokkal kell kezdeni.

Kell 1 sütőtök kb 1 kg-os súlyú, 4-5 db házi (bio) körte, cukor kb. 10 dkg., vaniliás cukor 10 gramm, őrölt fahéj, 10 db dió.

Az elkészitéshez szükséges egy nagyobb fazék is, amibe teszünk kb. 1 liter vizet és hagyjuk főni. Külön megpucoljuk a sutőtököt és apró kockákra vágjuk. Egy tálba tesszük és leontjük egy kevés cukkorral. A körtéket is meghámozzuk és apróra vágjuk. Nem tesszük bele a magokat a körtéből ! Amikor ez mind megvan, beletesszük az egészet a már főzésben levő vizbe.

Feldarabolt sütőtők cukorral gemnek
Lefedjük és hagyjuk puhára főni. Közbe egy fakanállal kavargatjuk, hogy oda ne égjen. Amikor annyira megvan főve, hogy nagyon könnyü paszírozni, akkor hozzá adjuk a vaniliás cukrot és a fahéjt.

Megtörjük a diót és a friss dióbelet hozzátesszük a lekvárhoz. Ha édesebbre akarjátok, akkor még lehete cukrot tenni hozzá.

Az igazság az, hogy elegendő a 100 gramm  (10 dkg) fehércukor és a kis vaniliás cukor ahhoz, hogy édes és finom legyen.

A fehércukrot lehet helyettesíteni nyírfacukorral, xilittel ha valaki cukorbeteg vagy éppen fogyókúrázik, illetve, kandidózissal / lisztérzékenységgel küszkődő személyeknek.
Házi bio kőrte

Addig főzzük az egészet, míg megsűrüsödik, és összeálló kinézete van. Az illata csodálatos és ha megkostolod, le merem fogadni, még akarsz ilyen finomat enni.

Az íze a legjobban a gyerekkori házias és parasztos suteményekhez hasonlít.

Az almástésztához lehet egy kicsit hasonlítani, de mégis más íze van. Nagyon különös. Meg lehet enni csak úgy egyszerűen magára is, amikor meghűlt, vagy süteményekben, kiflikben vagy vajas kenyérrel együtt enni, persze ha nem vagy liszt / glutén érzékeny.
Sütőtől lekvár fehér rizszsel tálalva


Mi éppen rizzsel ettük meg.
 
Télire is csodálatos recept, ha sikerül eltenni, ha nem fogy az a mennyiség, amennyit készítesz, illetve, ha a kissebb adag tetszett, nyugodtan lehet dunsztolni nagyobb mennyiséget a hidegebb időszakra, télire.

Bátran ajánlom mindenkinek, aki valami finomat és különleges édességet akar kostolni.

Jó étvágyat.

Nincsenek megjegyzések: