Keresés ebben a blogban

Medvehagymás fasírt ordával, hús nélkül

Általában ha főzni akarunk, és fasírozottra (székelyül fasírt) gondolunk, mindig az ugrik be elsőnek, hogy a fő alapanyag, a hús.Itt van azonban, egy húsmentes fasírt, ami nagyon finom, és gyorsan elkésziíthető. Ordával és medvehagymával van dúsítva, és max 10 perc alatt elkészül.

Kettévágva hamarabb meghűl :) és nagyon
jó illatot terjenget a konyhában
A következő alapanyagokra lesz szükség:

- 5 dkg friss orda
- 1 tojás
- 3 kanál fehér búza liszt vagy aki glutén mentesen kell egyen, az használjon hajdina lisztet
- 3 szál medvehagyma
- só
- főtt zöldségek : 1 szelet peszternák és 3 szelet murok (sárgarépa, annak, aki nem érti a murkot), bármilyen levesből, amit előzőleg főztünk, vagy csak önmagába megfőzve vízben, kevés sóval.
- egy kevés ásványvíz vagy borvíz.

Hogyan kell csinálni ezeket az ordás fasírtokat ?

Egy tepsibe oda teszünk kevés olajat forrósodni. Egy tálban az ordát összetörjük és hozzá adjuk a tojást, a főtt zöldségeket, amit püre formába összepaszíroztunk. Hozzáadjuk a medvehagymát apróra vágva. Sózzuk és a lisztell jól összekeverjük.

Húsmentes fasírt medvehagymával,
ordával. Kevés alapanyagból van,
nagyon hamar elkészül, finom, egészséges eledel.
Egy kevés ásványvízzel felöntjük, és a palacsinta masszánál dúsabb tésztát kapunk, amit az evőkanállal könnyen lehet formálni és direkt a forró olajban lehet sütni.

Hamar meglesz, ropogós külsejűre, lassú tüzön is 3..5 perc alatt átsül, ezért kell vigyázni, el ne égjenek.

Erősebb ízekért, lehet tenni a liszttel együtt egy csipetnyi cukrot és egy csipetnyi sütőport is bele, de ezek nélkül is nagyon finom !

Egy ilyen adagbol kb 10 darab lesz.

Nagyon finom hidegen is. Jó ötlet reggelire, tízoraira az iskolába gyerekeknek, vagy munkába felnőtteknek egyaránt. Mi kipróbáltuk, nem romlik könnyen, tehát oda lehet csomagolni bátran, 12 órát kibír a batyuban.

Jó étvágyat !


Parasztos csirkeszív és zúza tokány oregánóval, bazsalikommal, puliszkával, ordával.

Milyen eledelt lehet főzni csírke szivecskékből és zúzából ? Ha meg akarod lepni családod egy jó és  laktatós kajával, akkor a mai ételrecept neked szól. Lehet glutén mentesen is késziteni, ha lisztérzékeny van a családban. Tökéletes ebédre vagy vacsorára, olcsó, és könnyen elkészíthető.

Mi parasztosan zúzatokánynak nevezzük (nyárádmentiesen), szatmári ismerőseim szerint, "kifinomultabb", kényesebb magyar nyelven zúzaragú vagy csirkeszívragú.

Kevés alapanyagból készül, nagyon kevés pénzbe kerül, és mégis jól lakik vele az egész család. Így még sporolni is tudsz a nyári vakációra :)) (nem vicc, a mai világban, minden fillér számottevő)

Miből készül ez a zúzatokány ?
- 1 kg zúza és csírkesziv - általában egyótt fagyasztva található az üzletláncokban
- 1-2 nagy fej vörös hagyma
- 1 evőkanálnyi olaj
- só és szárított petrezselyemzöld
- egy csipetnyi oreganó
-egy csipetnyi bazsalikom
- 2 kanál liszt (búza liszt annak, aki nem allergiás rá, és hajdina liszt a gluténmentes diéta követőinek !)
- 20 dkg puliszkaliszt (máléliszt, törökbúzaliszt, tengeriőrlemény) a puliszkához
- ecet a tálaláshoz

Hogyan kell megcsinálni ?

A hagymát megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk, és kevés olajban puhára pirítjuk, csak addig, amíg egy kicsit "megüvegesedik".

A zúzát és a szívecskéket kiolvasszuk, jól megmossuk hideg vízben, rátesszük a hagymára, és a hagymával együtt, bő vízzel, jól átfőzzük kb 20 percig.

Egy kanállal kiveszünk a főzelékből egy zuza és egy szív darabot, és miután hideg vízzel lehűtöttük, megkostóljuk, hogy meg van-e jól főve. Ha nincs, még teszünk  rá vizet és még főzzük, amig jól megpuhulnak (főleg a zúza, mert annak több idő kell, amig jól átfő)

Egy kis tálacskába a lisztet összekeverjük a sóval és a petrezselyemzölddel, oreganóval, és bazsalikommal, es kevés vízzel feloldjuk.

Egy meritőkanállal kiveszünk a tokány
levéből, és beletesszük a lisztes mártásba.

Amikor a hús meg van jól főve, ezt a keveréket hozzáadjuk, és hagjuk még 2 percig főni.


Közbe egy másik edénybe jól felfőzzük a vizet pici sóval, és amikor a víz felforr (bugyog), hozzátesszük lassan a puliszkalisztet, amit végig kavargatunk, hogy ne maradjanak csomók benne. (A kommunista időkben, "kokolósnak" is hívták, mezőségen, marosmentén, nyárádmentén :)  )

Amikor megvan ez is jól főve, kitesszük hűlni és már tálalható is.

A tokánynak nagyon különleges ízet ad egy kevés ecet, amikor tálaljuk, fogyasztjuk.

Puliszka helyett, ki lehet probálni friss ordával, vagy akár azzal együtt is, érdekes íze lesz. (Parasztosan, ínyenckonyha kicsi pénzből)

Jó étvágyat kivánunk hozzá, mi kiprobáltuk ezt a receptet, biztos mosolyhozó mindenki arcára, aki megkostólja.

Várjuk a hozzászólásokat.

Tejfölös csicseriborsó főzelék fokhagymával és disznóhússal

Milyen eledelt lehet főzni csicseriborsóból? Hogyan kell elkésziteni ? Ha meg akarjátok probálni ezt a különös eledelt, akkor ajánljuk ezt egy egyszerü és finom főzeléket.

Ez a recept a lassú elkészitésü kajákhoz tartozik, vagyis nem lehet 10 perc alatt öszecsapni, inkább a többi főzés mellett, egy kis tüzön bátran ott lehet majd hagyni rotyogni.

Ehhez az eledelhez szárított csicseriborsót használunk, ami sok időt igényel (kb. 12 orát) az átázáshoz. Utánna meg 1-2 óra, amig jól megfő.

Örmény húsos palacsinta, csirkehússal és fokhagymával töltve

Akartok valami nagyon finomat készíteni, ami gyorsan megvan, kevés pénzbe kerül, és nagyon, nagyon eteti magát ?

Ma készitettünk egy különös eledelt, ami kevés alapanyagból van csinálva, nem igényel lerben sütést és tésztakelést sem, mégis sült lepény !

Eredetileg egy örmény-orosz videoklippben láttunk hasonlót, s kicsi adaptációval (nem értettük a klippet :)  ), elneveztük Örmény húsos palacsintának

Sárgarépás zöldborsó főzelék házilag készített hamburger szelettel

Ha kivánod a hamburgert, de mégis otthon szeretnéd megkésziteni, hogy biztos legyen, hogy nincs benne semiféle E-betűs tartósitó, akkor kipróbálhatod a mai receptet. Finom, laktatós, egészséges, és jó lesz az egész családnak ebédre vagy vacsorára. Nem kerül sokba, és hamar elkészíthető.