Nincs már olyan messze a szokásos disznóvágás ideje, itt nálunkfele már több helyt levágták a családban :)
S lehetőleg minél több részét felhasználjuk, még a szívét is !
A napokban akartam főzni valami egyszerű eledelt ami finom és gyorsan elkészithető, s persze, azért legyen egy kicsi (vagy ha lehet, több) hús is benne.
Csináltam egy olyan krumplitokányt, amelybe nem igazán egy recept szerint hanem inkább ráérzés szerint, tettem az alapanyagokat.
A következők kerültek bele
- 1 kg krumpli, burgonya (újkrumpli)
- 1 paradicsom
- egy fél, piros kápia paprika
- egy csipetnyi köménymag
- 1..2 szelet gyömbér
- 1 kanál étolaj
- 1 darab füstölt, féligszáraz kolbász
- 1 disznószív
- száritott kapor, konyhasó
Hogyan készült el a disznószíves krumplitokány ?
Elsőként egy nagyobb fazékban oda tesszük az olajat forralni. A paradicsomot és a paprikát hideg vízzel megmossuk, majd apróra vágjuk és oda tesszük az olajba párolni.
A murkot (sárgarépát) megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd oda tesszük párolni a többi alapanyaghoz.
A burgonyát (székelyesen krumpli, pityóka, magyaró :) ) megpucoljuk, jól megmossuk hidegvízzel, majd nagyobb darabokra vágjuk. A füstölt kolbászt vékonyra szeleteljük.
A disznószivet vízben átmossuk, majd eltávolítjuk róla a zsiros részeket és a fehér hártyákat. (Kutya-macska a ház körül imádni fogja mind, mármint a hártyákat :) )
Nagyob darabokra vágjuk (nem a kutyát-macskát !), majd odatesszük főni a krumplival és a kolbásszal együtt.
Bőven felöntjük vízzel, és főni hagyjuk kb 25 percig-félóráig.
A gyömbért meg pucoljuk és hozzá teszünk 1...2 szeletecskét a tokányhoz a csipetnyi köménymaggal együtt.
Amikor a krumpli és a szív jól átfőtt, teszünk a tokányhoz egy csipetnyi száraz kaprot, és sót. Főni hagyjuk még kb 5 percet, majd levesszük a tűzről.
Amikor megfelelően meghűlt, már lehet is fogyasztani.
Jó étvágyat !
Keresés ebben a blogban
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Népszerű bejegyzések
-
Ha valamilyen érdekes szószt, mártást szeretnél készíteni a rántott hús mellé, vagy a halfasírt mellé, akkor ajánlom ezt a nagyon finom szós...
-
Milyen eledelt lehet főzni csicseriborsóból? Hogyan kell elkésziteni ? Ha meg akarjátok probálni ezt a különös eledelt, akkor ajánljuk ezt e...
-
Milyen féle csemegét lehet készíteni zabpehelyből ? Hogyan készithetek valami rágcsálni valót, valami ropit gyorsan és könnyen, s persze oly...
-
Most van a vinetta szezon a piacon. Bőven lehet kapni és mindig van egy érdekes recept amit erdemes kipróbálni (figyelem, piacot írtam, tudo...
-
Milyen eledelt lehet főzni csírke szivecskékből és zúzából ? Ha meg akarod lepni családod egy jó és laktatós kajával, akkor a mai ételrecep...
-
Hogy kell csinálni a tepertőt ? (székelyesen tepertyű) Hát sertészsírt (disznózsírt) ? Ha nem laksz falun és nincs lehetőséged disznót tar...
-
Legutóbbi " Gluténmentes házi keksz recept cukor, tojás és liszt nélkül " receptünk eléggé látogatottnak, megosztottnak bizonyult...
-
Mit főzzünk ma? Recept ötlet vacsorára vagy ebédre. Készítsd el ezt a finom vacsorareceptet egyszerű hozzávalókból. Ezzel a recepttel fantas...
-
Milyen falusias, parasztos ételrecepteket lehet főzni fehér káposztából ? Ha akarsz valami finom, házias, székelyes eledelt készíteni, amibe...
-
Kinek van kedve töltött káposztához?? Akkor itt van a recept és a mik a szükséges hozzávalók: - savanyúkáposzta - darált sertéshús - rizs -...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése