Keresés ebben a blogban

Pizza helyett - sütőtök lepény fahéjjal

Látván, hogy blogunk olvasói jobban kedvelik a süteményes, mint a főételes recepteket, ma  is közzéteszünk egy érdekes, akár gluténmentesen, akár lisztesen elkészíthető, pizzát helyettesítő süteményreceptet.

Kevés alapanyagból készül és nagyon finom, nem hasonlít egyáltalán az ismertebb  cukrásztermékekhez, süteményekhez, pedig van benne kis cukor is.

Ha az ember házilag, saját konyhájában késziti el, akkor biztos lehet benne, hogy nem tartalmaz adalékokat, külömböző E betűs festéket vagy más haszontalan adalékot.

A fő alapanyag ebben a sütiben,  a narancssárga sütőtök, ami bőven található most nyár végén és kora ősszel a piacokon vagy akár a boltokban is.


Milyen alapanyagokból is készül ez a süti ? Szükség lesz :
- 1 kg sütőtökre
- 3 kanál cukorra
- 2 szelet gyömbérre
Kettévágott sütőtök. Kettévágni könnyű,
meghámozni már kicsit nehezebb.
- 1 kanál fahéjra
- 15 dk vajra
- 20 dk búza lisztre, ha nem gond a liszt, vagy gluténmentes sütőkeverékre, annak, aki gluténmentes diétán van
- 1,5 dl. hideg víz
- csipetnyi só

Az elkészitése nagyon egyszerü. Be kapcsoljuk a lert melegedni. A vizet betesszük a fagyasztóba pár percig (le kell hűteni !)

Egy tálban a vajat apróra vágva összekeverjük egy kevés sóval és egy csipetnyi cukorral és a liszttel. A lehűtött vizet hozzátesszük a masszához és jól átdolgozzuk.

A masszát beletesszük egy zacskóba és a fagyasztóba tároljuk, amíg elkészül a majd belekerülő töltelék.

A legnehezebb rész ebben az egészben, a sütőtök héjának a levágása. Nagyon nehéz megpucolni, de megéri ! Teljesen, egész addig, amíg a tök sárga húsa kilátszik, le kell hámozni.

Amiután sikerült a héját levágni, a sütőtököt reszelővel megreszeljük, (mint pl. sárgarépát/murkot szokás reszelni).

Egy mély tepsibe odatesszük párolni vízzel, a gyömbérrel és a cukorral. Addig pároljuk, amig teljesen püre formája lesz. Utána levesszük a tűzről és hozzáadjuk a reszelt fahéjt.

Hűlni tesszük pár percig, esetleg meg lehet kostolni és ha nem elég édes, még lehet hozzá tenni, kavarni, egy kevés cukrot.
Sütőtökkel töltött lepény, fahéjjal. Lehet lisztesen, vagy
gluténmentesen készíteni. Érdekes ízű desszert az egész
család vagy baráti kör számára

A masszát ki vesszük a hűtőből és két részre vágjuk. Egy lisztezett felületen ki nyújtjuk akkora méretre, amekkora a tepsi felülete, vékonyra. Vajjal megkent tepsibe tesszük az első nyújtott lapot, rá helyezzük a fahéjas sütőtők pürét, majd a másik sütemény lapot is kinyújtjuk és ráhelyezzük a töltelékmassza tetejére. Egy villával megszúrkáljuk egy pár helyen, és lerben sütjük kb 40 percig.

Finom és ropogós lesz a teteje és alja, és érdekes íze lesz !

Nem lesz nagyon édes, hiszen sütőtökből van, de nagyon jó izű deszert lehet, amit az egész család kedvelni fog. A fenti adag alapanyagból, 4 felnőtt számára, egy alkalommal desszertnek, pont elegendő volt ! Fillérekbe került, viszonylag hamar elkészült (max 1 óra, a hámozással együtt).

Jó étvágyat !

Várjuk kedves olvasóink visszajelzését, hozzászólásait a cikk alatti kommentárdobozban.

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű bejegyzések