Keresés ebben a blogban

Gluténmentes, méregtelenítő medvehagymás leves

Ki akar megkostolni egy vitamindús finom levest ? Nagyon könnyen elkészithető és nagyon jól beválik a tavaszi méregtenítéshez. A mai leves recept sok finom zöldséget tartalmaz, és medvehagyma levelekkel van ízesítve.

Mostanában sok helyt láttuk piacon, s a nagyobb áruházakban, könnyű beszerezni, érdemes megvenni, meg hát... akinek ott van a medvehagyma a kertben, az főként ne hagyja ki.

Hogyan készül a medvehagymás méregtelenítő leves ?

Szükség lesz a következő alapanyagokra:



- 5 sárgarépa (nálunkfele székelyül murok)
- egy fél celler (zeller ?)
- 1 peszternák
- 4 fehér burgonya (mifelénk krumpli vagy pityóka :) -székelyesen mondva)
- 2 csirkecomb bőr nélkül (zsiradékmentes)
- 6 medvehagyma levele (lapi)
- 1 vörös hagyma (lila hagyma ?!)
- só és száritott lestyán (leostyán), tárkony

A leves mellé legjobb előbb megfőzni külön, nagyobb mennyiségü zöldséget, (rágcsálnivalónak, is jó, nekünk "liszteseknek", gluténérzékenyeknek, például perecek helyett, a kényszerdiétázók tudják mit akkarunk írni :), ebből a medvehagymás detox leveshez csak kb. 10%-a lesz szükséges
Ha már van előre megpárolt zödség, akkor a leves 10 perc alatt meg is van, ha nem, akkor több időt igényel, de megéri.

Ezt a levest fogyaszthatja bátran az is, aki lisztérzékeny, mert nem tartalmaz lisztet egyáltalán, a laktóz érzékeny személyek is, és ha nem tesznek húst, bele akkor bátran megehetik a vegetáriánusok is.

Persze tökéletes azok menüjébe is, akik egy méregtelenitő kúrát akarnak csinálni és fel akarják tölteni szervezetüket a hideg időszakok után.

(Igen, tudjuk, július 1 elméletileg nyár, de nálunkfele az idén eddig inkáb ősz volt mint korai nyár)

Hogyan kell elkészíteni ezt az ételreceptet ? Első sorban megpucoljuk a burgonyát és 10 percig hideg vízben áztatjuk, hogy a glutén minél jobban kimosódjon belőle.

Közben megmossuk és megpucoljuk a murkot, perszternákot, cellert és a hagymát. Nagy darabokra daraboljuk és vízbe tesszük, kevés sóval, főni.

Hozzátesszük a csikercombokat is, és jól átfőzzük 25-35 percig. Amikor megvan, a zöldségeket és a húst kivesszük egy nagy tálba. Az egész adagból ki veszünk kb 10%-ot, és egy villával vagy turmixgéppel apróra daraboljuk, majdnem püre formába.

Gluténmentes, medvehagymás méregtelenítő leves
Ezt a pürét vagy masszát visszatesszük abba a lébe, amiben főtt. A húsdarabokat apróra vágjuk, és odatesszük a leveshez, csontok nélkül.

A medvehagymát megmossuk és apróra vágva odatesszük főni a már eddig javarészt készen levő leves alaphoz.

5 percig forraljuk még, és füszerezzük szárított leostyánnal és tárkonnyal.

És már készen is van !

Ahogy meghült már tálalható is, kevés sóval és aki bírja, annak ecettel is (a lisztérzékenyek sokan nem bírják az ecetet sem, mert ugye, az elvégre alkohol, és az meg eteti a kandidát. Tehát... ecet, csak annak, aki bírja !).

Nagyon finom készítmény, kicsit édeskés és felfrissítő íze van. És persze, fel kell készülni rá, hogy meg fogja nagyon mozgatni az emésztőrendszert, detox, méregtelenítés nem létezik felserkentett bélmozgás nélkül.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű bejegyzések