Parasztos, falusias, székelyes eledelek a mindennapokra

Gyors és finom olivaolajas zöldségsaláta ordával és csicseriborsóval

Milyen eledeleket lehet késziteni csicseriborsóval ? Egy nagyon különös recept az pl. a mai saláta. Készen van 5-10 perc alatt és nagyon laktatós. Sokba nem kerül, egészséges, nem hízlaló eledel, gluténmentes, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják, és egy ilyen adag elég 2 felnőtt személynek egy ebédre, minden egyéb fogás nélkül !

Szükség van a következő alapanyagokra:

- egy fél zöld saláta

- kb. 5 szál zöld hagyma
- 5-6 darab piros retek
- 10 dkg. orda
- 1 csicseriborsó konzerv
- evőkanályni olivaolaj (székelyesen, maszlina olaj)
- 2 evőkanálnyi almaecet
- oregánó, leostyán, étkezési só (lehetőleg tengeri, ha nincs, akkor jó a bányai is)

Hogyan kell csinálni, elkészíteni ezt a gyors csicseriborsós salátát ?

Egy nagy tálra lesz szükségünk, amibe bele tesszük egyenként a következőket.

A saláta leveleit meg kell mosni hideg vízben, kicsavarni, vagy jól lecsepegtetni és apróra vágni. A zöldhagymát és a retket megmossuk, megpucoljuk és vékony szeletekre vagdaljuk.

A friss ordát diónyi kis kockákra daraboljuk. A csicseriborsó konzervet kibontjuk, a levét elöntjük, lecsepegtetve jól, és a bogyókat hozzá adjuk a salátához.

Locsoljuk le az evőkanálnyi olajjal és kétannyi ecettel, és fűszerezzük.

Izlés szerint sózzuk meg, és két evőkanállal összekavarjuk az egészet.

Készen is van, lehet fogyasztani !

Olivaolajas zöldségsaláta csicseriborsóval,
 hónapos retekkel és ordával. Gluténmentes
Milyen ize van a csicseriborsónak ?

Ízre hasonlít egy kicsit a zöldborsóhoz, de ugyanakkor kicsit kásásabb, a fehér paszuljhoz (babhoz) hasonlóan is.

Őszintén, érdemes megkostólni.

Nagyon finom, nem hizlal és nem tartalmaz glutént, tehát gyakorlatilag csaknem bármilyen diéta alatt is lehet fogyasztani.

Mennyibe kerül a csicseriborsó és hol kapható ? Nálunk Erdélyben 1 300 gramos doboz 1 euró alatti árban van.

A száraz csicseriborsó tasakolva kb. egy fél kilós kiszerelésbe, az durván 1.7...1,8 euró.

A hátránya a száraz kiszerelésnak az, hogy több időt igényel az elkészitéshez.

Áztatni kell kb 12 orán át, utána meg kell főzni, kb. 20 percig, és csak utána lehet fogyasztani. Konzerv formában meg gyorsabb és idő takarékosabbaz egész

Jó étvágyat !

Ha tetszik a recept irjátok meg nekünk, szóljatok hozzá, mennyi nálatok felé a csicseriborsó, kapható-e, próbáltátok-e már külömböző receptek részeként ?
Mi a véleményetek róla, mint eledelről ?


Nincsenek megjegyzések: