Parasztos, falusias, székelyes eledelek a mindennapokra

Könnyű és finom sárgaborsó leves csírkehússal

Mit lehet szárított sárgaborsóból főzni ?

Ha akarsz csinálni egy nagyon finom levest, amely olcsó, gyorsan elkészíthető, és nagyon egészséges, megprobálhatod ezt a receptet is

Az elkészítéséhez a következő alapanyagok szükségesek:

- 25 dkg szárított sárgaborsó
- csírkehús -használhatsz csírkeaprólékot, szárnyat, combokat, stb.
- 2-3 cikk fokhagyma (aki szereti fokhagymásabban, tehet többet... 4..5 cikket)
- füszerek: szárított zöldpetrezselyem, kapor, édes pirospaprika, lestyán (leostyán)

recept képek sárgaborsó
Sárgaborsó leves
Hogyan kell csinálni a sárgaborsó levest ?

Elsősorban be kell áztatni a sárgaborsót legalább 8 orával a főzése előtt. Hogy miért ? Mert ha nem áztatod be, nagyon nagyon nehezen és későn fog megfőni, kicsi a valószínűsége, hogy ehető leves legyen belőle :)

Ezért ajánlott például este beáztatni, hogy másnapra, amikor nekifogsz főzicskézni, legyen meg minél hamarabb a végeredmény.

Ha már megvan a sárgaborsó áztatás, neki lehet fogni főzni. Egy nagy fazékba teszünk vizet egy csipetnyi sóval főni. Hozzá tesszük a sárgaborsót és hagyjuk főni.

Megmossuk és kis darabokra vágjuk a csírkehúst (azt, hogy mekkorákra lehet vágni, az is meghatározza, hogy miféle csirkehúst is használunk)  és azt is a leveshez tesszük főni.

A fokhagymát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk, majd a fazékba tesszük. Lefedjük az edényt és hagyjuk addig főni, amig jól átfőtt a borsó és a csírkehús. Időnként a borsó puhaságát érdemes leellenőrízni, egy kanálba ki kell venni pár darabot, s vagy meghűtve, megkostólni, vagy villával megpróbálni passzírozni, az sem jó, ha túlságosan elfőzzük, mert a leves helyett massza lesz csak belőle, s az már inkább palacsintának való (lesz később egy olyan recept is, sárgaborsó palacsinta paraszt módra)

Amikor minden megfőtt, hozzá tesszük a leveshez a füszereket. Még hagyjuk kis tüzön kb. 2...3 percet főni, és már meg is van a leves !

Tálaláskor, aki szereti, tehet a levesbe egy kis ecetet, és persze sót, izlése szerint.

Tejföllel, aludttejjel is lehet ízesíteni, kis adaggal hozzáadva, tálaláskor.

Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: